7 mars 2011

Dagishäxan.

Dagishäxan gör entré i dagisets hall, pedagogerna ryser, föräldrarna flyr. Vad ska hon klaga på idag? Hur orkar hon gnälla om allt? Om socker, om kläder, om leksaker och genus, om tilltal och utevistelse, om mjukmackor till mellis och semlor i mars?

Hon gnäller om allt och skiter i vad andra tycker, för hon gör det för barnen, för övertygelsen om vad som är bra och vad som inte är bra. Hon stångar sig blå mot övertygelsen att man måste bjuda på saft och pepparkakor på julavslutningen, små barn behöver inte socker och saknar inte kaka eller saft! Tjatar om att pedagogerna inte ska hälsa barnen med "vilken fin klänning du har" på morgonen utan säga "Vad glad jag blir över att du kommer idag". Vill att barnen ska lära sig sitt eget värde, inte värdet av att vara fin, söt eller varför inte lugn och försiktig? Eller tvärt om, värdet i att vara tuff och burdus, cool och kall? Varför inte empatisk och modig, självsäker och omtänksam?

Hon gnäller till höger och vänster, diskuterar och argumenterar, för det viktigaste i världen. För våra barn. Tänk på det innan ni kallar Gnällhäxan på dagis för jobbig. Hon gör ett viktigt jobb. Hon kämpar för våra barns rätt att vara barn, att få samma möjligheter och bemötande oavsett kön eller hudfärg. Hon kämpar för det hon tror på, gör du? Eller nöjer du dig?

Till alla Gnällhäxor där ute, ni gör ett bra jobb!

1 kommentarer, klicka här för att kommentera!:

Catti sa...

Hehe, vilket bra inlägg. ;) På vårt dagis bakar dom chokladbollar ibland på morgonen, äter chips på fredagar och får skumtomtar till jul haha. Men jag tror faktiskt inte det skadar, så länge det inte är varje dag. Det gäller att hitta en sund balans i allt helt enkelt, vilket inte är det lättaste iofs. Jag förlåter vår förskolas brister för att om har världens bästa pedagoger. Jag är så nöjd med allt och tacksam för att vi har den platsen vi har. Och Alfon är nöjd, vilket är det viktigaste för mig. Att se honom skina som en sol direkt vi nämner dagis och sedan lyckan när han är där och leker med sina kompisar och glömmer allt runt omkring. Då är glädjetårarna nära! Jag känner inte att vi har några "problem" på dagis egentligen. Vi har aldrig vikarier, pedagogerna är underbara, dom är ute jämt (även i 25 minusgrader), allt är väldigt genus och alla får den tiden och uppmärksamheten dom behöver. Gud, jag älskar dagis! Synd bara på alla sjukdomar man får på köpet. Det är väl nackdelen då, men det kan ju bara föräldrarna styra. ;)