18 maj 2011

Mjölkfritt!

Ibland får vi frågan om det inte är jobbigt att Ludvig är mjölkallergiker, svaret är alltid nej. Nej det är inte jobbigt, nej man behöver inte göra två maträtter, nej nej och åter nej.

Det stora problemet hos oss är ost, Ludvig älskar ost. Det är det enda vi upplever som jobbigt, att han vill ha något som vi inte kan ge honom. Visst finns det ostar utan komjölk, men det är dyrt och han skulle aldrig hinna äta upp den då han kanske skulle äta ost en gång i veckan.

Annars är det ganska enkelt, jag köper grädde på affären precis som ni, bara det att vi väljer soyagrädde eller havregrädde. Samma sak med mjölk, youghurt och vaniljvisp. Vi köper smör och margarin i mejeridisken också, men mjölkfritt. Vi köper bröd på brödavdelningen och halvfabrikat i frysdisken. Vi lagar mat precis som vanligt fast utan ost det är det enda vi utesluter.

Vad man måste kunna innan? Ja, läsa. Men det är första gången man handlar mjölkfritt och sen om man ska prova något nytt.

Så vad bör man veta när man ska söka? Laktosfritt är inte samma sak som mjölkfritt.
Färdiga soppor, såser och kryddblandningar innehåller oftast spår av mjölk (oftast laktos). Chips, potatismos och rotmospulver. Pannerade eller kryddade fisk/kött/kycklingprodukter lika så.

Vad ska jag söka efter då jag läser på förpackningen??

Mjölk, yoghurt, gräddfil, grädde, ost etc
Torrmjölk, mjölkpulver
Mjölkprotein, mjölkalbumin
Kasein, kaseinat
Vassle, vasslepulver
Laktos/mjölksocker

Är ni sugna på mjölkfria recept så hojta till, har en drös :)

2 kommentarer, klicka här för att kommentera!:

Catti sa...

Men eller hur. Är ju INGA problem för oss heller.. Nu är ju Alfon inte ALLERGISK men överkänslig.. Så ost får han ibland och även laktosfri gräddfil som han älskar till tacos.. Men annars dricker han ju havredryck, som vi också har i maten. Vi använder havre-grädde och mjölkfritt margarin. Men det gjorde vi ju innan också eftersom hela familjen är känslig mot mjölk här. Men att man skulle måsta laga två maträtter? Herregud, gör folk det? ;)

Catti sa...

Men åh vad roligt för L.. Eeeh..