7 oktober 2009

Här kommer recepten


Hallon och kardemumma-muffins
2 ägg
2 dl strösocker
125 g smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjölk
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 tsk stött kardemumma
1 paket frysta hallon, 200 g
1/2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200°C. Vispa ägg och socker tills det blir ljust och pösigt. Smält smöret och tillsätt mjölken. Rör ned det i smeten när det svalnat lite. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma och rör ned det i smeten. Blanda de frysta hallonen med 1/2 dl vetemjöl och rör ned dem i smeten. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen 20-25 min.

Lingon och pepparkaks-muffins
75g smör
1 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
2 1/2 dl mjölk
1 msk kryddnejlika
1 msk kanel
3 dl frysta lingon
1 msk mjöl

Rör smör och socker, tillsätt äggen och rör väl. Blanda mjöl och bakpulver och häll i smörblandningen i omgångar varvat med mjölken. Blanda bären med 1 msk mjöl. Fyll smeten i muffinsformar. Grädda 20-25 min i 200 grader.



Mandelhjärtan
175 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
2 dl mald mandel
1 tsk bakpulver
1 tsk salt

Gör så här
Värm ugnen till 180 grader.
Vispa smör och socker tills det är pösigt, rör sedan i äggen och mandelessensen.
I en annan skål blandar du mjöl, malda mandlar, bakpulver och salt. Tillsätt gradvis de torra ingredienserna till smör- och äggsmeten och rör om försiktigt.
Halvera degen, tryck ut den till två tjocka rundlar och låt vila i kylen minst en timme. Strö mjöl på bakbordet, lägg degrundeln (låt den andra vara kvar i kylen tills du är klar med den första) på bordet och strö lite mjöl ovanpå degen. Kavla ut den till en halv centimeters tjocklek. Ta ut kakor ur degen och lägg de utskurna kakorna på bakplåtspapper.
Grädda tills de blir ljusbruna runt kanterna, cirka 8-12 minuter. Låt kallna på galler.

Cookies med ljus choklad och kanel
100 gram rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
2 tsk kanel
2 krm vanilinsocker
0,5 tsk salt
1 ägg
3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
175 gram ljus choklad i bitar

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör, socker, kanel och vaniljpulver mjukt. Tillsätt ägget under vispning.
Rör ned salt, bikarbonat, vetemjöl och havregryn. Blanda sist ned chokladen. Fördela degen till 24 klickar på två plåtar. Platta till dem något. Grädda i 10 - 20 minuter.

Strassburgare
100 gram margarin/smör
1/2 dl florsocker
1 msk vanillinsocker
1 1/4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
Blockchoklad



Sätt ugnen på 175-200 grader.
Rör matfett, vanillinsocker och florsocker pösigt.
Tillsätt lite i taget av mjölet och rör kraftigt under tiden. Spritsa ut kakorna i längder/plättar direkt på en smord plåt. (jag gjorde "bollar" som jag efter halva tiden delade på hälften) Grädda kakorna ca 10 minuter. Smält blockchokladen och ena sidan av kakorna i chokladen. Lägg på en plåt tills chokladen har stelnat.

3 kommentarer, klicka här för att kommentera!:

Karin sa...

Jag missade ju att det fanns 2 olika sorters muffins!

Jonna sa...

Men jag med, smakade bara lingon/pepparkaks ! Herregud :) Tack för jättetrevligt och gott fika :) ska göra ett försök med strassburgarna ;)

Namárië sa...

Oj så mycket gott! Alltid roligt att få lite nya recpet då det oftast blir så man hittar några favvisar och håller sig till dom :)